Wanneer moet een entresolvloer vervangen worden?
Een systeem entresolvloer biedt extra ruimte aan bedrijven en is vaak snel te plaatsen. Dat geldt voor bestaande bedrijfspanden maar ook bij nieuwbouwlocaties. Wanneer de entresol vloer eenmaal staat, kan deze jarenlang probleemloos mee. Voorwaarde hierbij is natuurlijk wel, dat de verdiepingsvloer op een correcte wijze wordt gebruikt en onderhouden.
Goed gebruik van de vloer
Iedere Twinfloor entresolvloer wordt door vakkundige engineers ontworpen. Uitgangspunt bij het ontwerp is het gebruiksdoel op de locatie van de opdrachtgever. Gebruikt men de vloer voor de opslag van lichte goederen of betreft het een kantoorruimte? Hebben we te maken met hoge puntbelastingen of gaat men (groeps)sportlessen op de entresol geven? Welke overspanningen tussen de kolommen zijn er gewenst? Er zijn altijd talrijke factoren die van invloed zijn bij het uiteindelijke ontwerp van de vloer.
Tijdens de gebruiksfase
Is de entresol vloer eenmaal geplaatst en opgeleverd, dan voldoet deze aan de hoogste kwaliteitseisen van Twinfloor en de wettelijke normen. Vervolgens wordt de vloer in gebruik genomen en kan er schade of slijtage ontstaan. Het spreekt voor zich dat dit meer voorkomt bij toepassingen in een magazijnruimte of productieomgeving, dan bijvoorbeeld in een kantoor- of vergaderruimte. Een schade ontstaat dan ook meestal door een aanrijding met een heftruck of een verkeerde belasting. Denk maar eens aan een schade aan een kolom, een hoofd- of kinderbalk of een vloerpaneel.
Voor de veiligheid van de werknemers is het natuurlijk van groot belang dat een onverhoopte schade direct beoordeeld wordt. Een visuele inspectie door een Twinfloor engineer is vaak de beste optie. Hij kan de schade beoordelen en de vloer weer in de oorspronkelijke laten brengen.
Kleine (of grotere) schades of gebreken die niet zijn gemeld, komen overigens ook aan het licht tijdens een periodieke veiligheidskeuring.
Schade door lekkage
Bij verreweg de meeste vloeren worden houten vloerpanelen toegepast. Deze 38mm dikke vloerplaat (met hoge persing) heeft een keiharde toplaag en is bestand tegen intensief gebruik. Dit type vloerpaneel is echter niet bestand tegen (langdurig) vocht. Zo kan het zijn dat er bij een grote of een langdurige lekkage schade ontstaat. In dat geval dient men de vochtige panelen te vervangen.
Verhuizen van de vloer
Door de lange levensduur van deze vloer krijgt deze vaak een tweede leven. Het demontabele karakter maakt dit namelijk heel goed mogelijk. Bij het verplaatsen of verhuizen zijn bijna alle onderdelen opnieuw te gebruiken. Het kan echter voorkomen dat er vloerpanelen of een beschadigde kolom vervangen moet worden. Ook zijn er regelmatig situaties waar een uitbreiding van de vloer gewenst is. Dit alles is door de flexibiliteit van de systeemvloer mogelijk.
Is een entresol vervangen echt nodig?
De Twinfloor vloer is al sinds 1979 op de markt en veel van de eerste vloeren zijn nog steeds in gebruik. Bij goed gebruik en tijdig herstel van onverhoopte schade gaat de entresol nagenoeg levenslang mee. Zelfs na een verhuizing, uitbreiding of aanpassing blijft de vloer zijn functionaliteit en waarde behouden. We kunnen dus wel stellen dat het een duurzame investering is.
In de meeste gevallen hoef je een Twinfloor entresol vloer dus niet te vervangen. Dit kan echter wel nodig zijn wanneer een schade zo extreem groot is, dat herstel te complex en te kostbaar is of wanneer de specificaties niet meer voldoen. Stel dat de oorspronkelijke vloer is berekend voor kantoorgebruik en deze na verloop van tijd een zware opslagfunctie krijgt, dan is vervangen wellicht slimmer dan het aanpassen van de constructie.
Raadpleeg Twinfloor bij twijfel
Heeft u vragen over het vervangen, het aanpassen, het verplaatsen of het repareren van een vloer? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!