Veiligheid bij trappen en leuningconstructies: waar moet je op letten?

Een verdiepingsvloer biedt extra ruimte en efficiëntie in je bedrijfspand. Zodra er op hoogte gewerkt wordt, is veiligheid erg belangrijk. Trappen en leuningwerk zijn daarbij niet weg te denken. In deze blog lees je waar je op moet letten volgens de Arbo-regels en hoe je zorgt voor een veilige toegang tot je verdiepingsvloer.

Wat zijn de Arbo-regels voor trappen?

De Arbowet stelt duidelijke eisen aan trappen in een werkomgeving. Een trap moet stabiel en breed genoeg zijn, zodat mensen er veilig gebruik van kunnen maken. Ook mag een trap niet te steil zijn en moet er leuningwerk aanwezig zijn als dat nodig is voor de veiligheid.

Richtlijnen:

  • Minimale breedte: 80cm
  • Maximale afstand tussen treden: 22cm
  • Minimale diepte van treden: 22cm
  • Minimale afscheiding: 80cm
  • Hellingshoek: tussen 20° en 45°

Wij van Twinfloor maken trappen afgestemd op jouw situatie. Op die manier creëren wij een veilige en praktische toegang tot de verdieping.

Welke soorten traptreden heeft Twinfloor®?

Gladde trappen zijn gevaarlijk, zeker in een werkomgeving. De beste manier om uitglijden te voorkomen is door een antislip traptrede te gebruiken.

Bij Twinfloor hebben wij twee soorten treden in een magazijn, werkplaats, productie- of opslagruimte, kiest men vaak voor een trap met thermisch verzinkte roostertreden. Deels uit praktische en deels uit veiligheidsoverwegingen.

Voor toepassingen binnen kantoor- en kantineruimtes of in een winkel, showroom of sportschool, wordt eerder voor een trap met houten treden gekozen. Deze houten traptreden zijn voorzien van een rubberen antislip-strip. Deze treden hebben een chiquere uitstraling.

Wanneer is een leuning aan een trap verplicht?

Zodra een trap meer dan drie treden heeft, is een leuningconstructie (meestal) verplicht. Dit geldt zowel voor bedrijfsruimtes als magazijnen, werkplaatsen en andere locaties waar op hoogte gewerkt wordt. De leuning biedt houvast en voorkomt gevaarlijke situaties bij het op- en aflopen van de trap.

Ook de afmetingen van de leuning zelf zijn vastgelegd in richtlijnen. Hieronder een overzicht:

Richtlijnen:

  • Hoogte leuning gemeten vanaf de voorkant van de trede: tussen 80 cm en 100 cm
  • Bij een trap breder dan 120 cm: leuning aan beide zijden verplicht
  • Leuning moet goed vastzitten en voldoende grip bieden
  • Afstand tussen leuning en muur: minimaal 4 cm

Bij ons zorgen we ervoor dat elke trap voorzien is van de juiste leuningconstructie, afgestemd op de situatie én de geldende veiligheidsnormen.

Wat zijn de eisen voor leuningwerk?

Leuningconstructies moeten stevig zijn en goed bevestigd worden. Voor een verdiepingsvloer geldt een minimale hoogte om te voorkomen dat mensen er gemakkelijk overheen kunnen vallen.

Ook moet een leuning bescherming bieden tegen vallende voorwerpen. Daarom wordt vaak een schoprand geplaatst onderaan de leuning. Wij zorgen ervoor dat het leuningwerk precies aan deze eisen voldoet.

Richtlijnen:

  • Minimale hoogte: 110cm
  • Minimale schoprand: 15cm
  • Maximale verticale tussenruimte: 47cm
  • Minimaal 1 tussenleuning

Waaruit bestaat een correct aangebrachte leuning?

Een goede leuning bestaat uit drie delen:

  • Een handrail, waar je je aan kunt vasthouden
  • Een knierail, die voorkomt dat iemand door de opening kan vallen
  • Een schoprand, die voorkomt dat spullen van de verdieping af kunnen rollen

Zo’n opbouw biedt veiligheid aan iedereen die op of onder de verdieping werkt.

Is een leuning verplicht?

Ja, in veel situaties is een leuning verplicht. Wanneer er sprake is van hoogteverschil waar iemand vanaf kan vallen, moet er leuningwerk geplaatst worden. Dit geldt zowel voor trappen als voor verdiepingsvloeren.


Ook als een verdieping niet dagelijks wordt gebruikt, blijft de verplichting gelden. Bij ons wordt daar altijd rekening mee gehouden tijdens het ontwerpen en plaatsen van trappen en leuningen.

Trappen en leuningen als onderdeel van een verdiepingsvloer

De meeste trappen en leuningconstructies die wij maken, worden geplaatst in combinatie met een verdiepingsvloer. Deze vloeren zorgen voor extra werkruimte zonder te hoeven uitbreiden. Een goede trap en veilig leuningwerk maken daar standaard deel van uit. Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is met een verdiepingsvloer in jouw bedrijfspand? Bekijk dan onze pagina over verdiepingsvloeren.

Veiligheid zonder omwegen

Een veilige werkomgeving begint bij goede toegang en stevige leuningconstructies. De trappen en leuningen die wij maken voldoen aan de normen én passen bij de praktijk. Zo kun je veilig werken, op ieder niveau.

Wil je weten hoe jouw bedrijfspand beter ingericht kan worden met veilige toegang tot je verdiepingsvloer? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

BENT U BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN VOOR UW BEDRIJF?

De adviseurs van Twinfloor® helpen u graag met de beste oplossing! Neem voor meer informatie gerust contact op. Bel 076 – 88 79 701 of vul het contactformulier in.